מאפייני המטבח התאילנדי
המרכיבים היסודיים במנות תאילנדיות הם:
ירקות - גזר,נבטים,בצל ירוק,כוסברה וג'ינגר
בשרים – חזיר,עוף,בקר וטופו
דגים ופירות ים – מכל הסוגים והמינים,באזורים מסויימים בתאילנד אפילו נפוצים ומשומשים יותר מאשר בשרים.
אטריות - במטבח התאילנדי משתמשים בשלל סוגים שונים של אטריות:סן לק-אטריות אורז בעובי בינוני,סן יאי-אטריות אורז שטוחות ורחבות,אטריות ורמצ'ילי מאורז,וואן סאן –אטריות דקיקות ושקופות(ידועות גם בשם אטריות צלופן),בה מי-אטריות צהובות עגולות העשויות מחיטה והגואי צ'אפ –אטריות משולשות מפתיתי אורז המשמשות גם להכנת הפאד תאי האהוב בישראל.אלו רק חלק נבחר מתוך כלל האטריות המשומשות למאכלים תאילנדים.
אורז – האורז הקלאסי והנפוץ ביותר הוא אורז היסמין,בעל ניחוח מיוחד(שלא מזכיר בריחו את פרח היסמין) האורז ישתלב במטבח התאילנדי פחות או יותר בכל מאכל. במרקים,באידוי ובבישול. המנה היום יומית בתאילנד תכלול לרוב אורז דביק שנוצר כתוצאה מהעמילן שיוצא מהאורז כשהוא מתבשל.
המטבח התאילנדי גם מאופיין בשלל מאכלים ועשבים שגדלים בעיקר בתאילנד ומסביבה ואלא אם תחפשו בצורה יסודית,או לחילופין תזמינו מחוץ לארץ, לא תמצאו אותם בישראל. דוגמאות מהסוג הזה יהיו: שורש גלנגל טרי,עלים שגדלים רק בתאילנד,זנים ספציפיים של בזיליקום,קפייר ליים,נצרי במבו והפאק בונג, (תרד המים) צמח עם סיפור מעניין.צמח זה נאסר לגידול בארץ משום שהיה ידוע כסותם מקורות מים וכצמח פולש,המזיק לאקולוגיה של הצמחייה מסביבו.כל זה קרה לפני שהפועלים התאילנדים פקדו את ישראל והביאו אותו בצורה לא חוקית ,מתוך געגועים למטבח ולבישול הבייתי.
הבישול הבסיסי התאילנדי,מתבסס על נאם פלא (רוטב דגים) שמשמש להמלחה הוא נפוץ ומשומש בתאילנד כמו מלח השולחן במערב.גם רוטב צדפות נפוץ בבישול התאילנדי וטעמו מתקתק מר.התמרהינדי שנפוץ בהודו ובדרום מזרח אסיה,מעניק תחושת חמצמצות למאכלים המבושלים איתו ומשמש לתיבול בשר,דגים ואורז. הקפייר ליים פרי ירוק ומחוספס, המזכיר במעט במראו את הלימון.בעל טעם חמצמץ מריר ודומיננטי מאוד המשמש גם לעוד דברים חוץ מבישול כמו בתעשיית הקוסמטיקה לבישום,מקליפותיו מכינים גם משחת קארי. וכמובן הצ'ילי,שבמפתיע לא היה נפוץ בתאילנד וקיבל הכרה של המקומיים לפני כ-500 שנה כשסוחרים פורטוגזיים הביאו אותו איתם.עד אז המאכלים התאילנדים היו מתובלים בעיקר בפלפל שחור ולבן,אך כשגילו את הצ'ילי התלהבו ממנו כל כך עד שהפך לאחד מהמתבלים הרשמיים במדינה,המשומש כמעט בכל מאכל מקומי.
מאכלים מפורסמים בתאילנד
הפאד תאי- ירקות מוקפצים בווק עם שרימפס,חזיר וטופו עם בוטנים מרוסקים מעליו – מאכל אהוב במיוחד בישראל ונחשב למנה הלאומית והמפורסמת בתאילנד.הפאד תאי הומצא בתקופה שהמארשל pibulsongkram היה ראש הממשלה התאילנדי.במלחמת העולם השניה המארשל הרים קמפיין שמטרתו לגרום לתאילנדים להנות מהאוכל המקומי,הוא שילב חומרים מקומיים הקפיץ אותם וכך נולד הפאד תאי.מאז התווספו דרכים שונות ומרכיבים שונים להכנת הפאד תאי,כמו חימומו בתנורי פחם.
הראד נא – אטריות אורז רחבות עם בשר בקר,חזיר,שרימפס ושלל פירות ים. מנה אקזוטית,לרוב מוגשת בצורה שיכולה להוציא את העיניים מהחורים והכי חשוב טעימה מאוד. (*הערה לעידו,רצוי להציג תמונה שלה ליד הכתבה)
פאד קי מאו – (אטריות השיכורים) אטריות מוקפצות עם ריחן תאילנדי וצ'ילי.מנה שפשוט להכין ובעלת טעם נפלא.מאכל שזכה לשמו משום שיש טוענים שהוא תרופה טובה לטיפול בהאנגאובר.
מרק טום יאם – מרק הידוע בטעם החריף חמוץ שלו ובשל מגוון התבלינים שהוא מכיל.למון גראס,קאפיר לימוני,גאלאנגל,בצלצלי שאלוט,מיץ לימית,תמרהינדי,צ'ילי קצוץ ורוטב דגים. מנה שאוצרת בתוכה את מיטב המרכיבים של המטבח התאילנדי,ובדומה לשמה הטעם שלה הוא יאמי במיוחד.
סלט סום טאם – סלט המכיל פפאיה לא בשלה,מגורדת וכתושה,אליה מוסיפים פלפל צ'ילי,שום,לימית ורוטב דגים.בחלק מהורסיות של הסלט משתמשים בגזר,מנגו לא בשל,מלפפון או שעועית שמחליפים את הפפאיה.גירסאות שונות של הסום טאם ניתן למצוא בלאוס וקמבודיה,אך המנה התאילנדית נחשבת לאחת מהטעימות ביותר בעולם.
גאי מד מוא מואנג – (עוף באגוזי קשיו) אגוזי קשיו צלויים ברוטב סויה מתוק,דבש,שום וצ'ילי שמשתלבים מעולה עם עוף מוקפץ.מנה נפוצה במיוחד בפוקט,עם אגוזי קשיו הגדלים באזור. לעיתים מנה חריפה,אך שווה כל כוס מים שתאלצו לשתות אחריה.
מאסאמאן קארי – מנה שנפוצה במיוחד בקרב המוסלמים בתאילנד.חלב קוקוס,תפוחי אדמה,בוטנים צלויים,עליי ביי,סוכר,קינמון ורוטב תמרהינדי.מנה שמוגשת עם בשר שמשתנה ממקום למקום,בגדול עובדת טוב עם עוף,חזיר ובשר בקר.
קינוחים מפורסמים
קאו ניאו מאו מואנג – המנגו באורז דביק הוא אחד מהקינוחים המתוקים,נפוצים ואהובים ביותר על העם התאילנדי. אורז מתוק דביק שפורסים עליו חתיכות מנגו ומשלבים אותו עם רוטב קוקוס.מעדן עממי מעולה שאפשר למצוא בלא מעט דוכני מזון ברחבי תאילנד.
בננה מטוגנת קראנצ'ית – קינוח שאומץ בהרבה חום ואהבה בישראל.לא צריך להרחיב בתאורו,רק נוסיף שמוגש עם גלידת קוקוס (או כל גלידה אחרת) ורוטב שוקולד מעליו יכול להפוך קינוח זה לגן עדן של ממש לחיך.
קאנום צ'אן- אחד מהקינוחים העתיקים ביותר בתאילנד,אבות אבותיהם היו מכינים אותו לטקסים מיוחדים. קינוח חלקלק ומתקתק המשומן היטב עם שמן קוקוס ואפשר להכין אותו מקפה וקמח טפיוקה,לרוב מבושל ב9 שכבות,מספר מזל אצל העם התאילנדי.